Strategier när du spelar på lotto

Strategier när du spelar på lotto

En del tar sina favoritnummer medan andra föredrar slumpmässiga generatorer. Vissa spelare analyserar istället tidigare dragningar. Alla som spelar på lotto har någon form av strategi. Men vad fungerar egentligen? Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du spelar på lotto.

Vi vill börja med att poängtera att det inte finns någon strategi som kan garantera dig en vinst på lotto. Samtliga nummerkombinationer har lika stor chans att dyka upp som rätt rad i dragningen. Vinstchanserna är fasta och det finns därmed ingen som kan hitta säkra sätt för att öka sina vinstchanser. Tänk således på att din lotteribudget alltid bör bestå av pengar som du har råd att, och är beredd att, förlora. Trots att det inte finns någon garanterad vinststrategi så finns det en del tips som kan hjälpa dig att maximera vinstsumman när du väl vinner. Vi går igenom dem nedan!

Undvik populära nummer

För det första bör du undvika att välja populära nummer när du spelar på lotto. Anledningen till detta är att vinsten delas mellan de som vinner. Ju fler ni är som har samma nummer när en jackpot delas ut, desto fler personer måste dela på vinsten. Se därför till att välja ett nummer som förhoppningsvis inte så många andra väljer. Så, hur vet man vilka nummer man ska välja och vilka man ska undvika? Många spelare väljer nummer som har någon slags betydelse för dem. Då nästan alla som spelar på lotto är födda på 1900-talet är 19 ett nummer som ofta väljs. Att välja födelsedagsdatum är också vanligt förekommande och nummer 1-31 är således frekvent valda nummer som därmed bör undvikas. En spelare född 1971-05-14 väljer exempelvis ofta numren 19, 5 och 14 och kommer därmed att konkurrera med andra födda 1971, i maj månad eller på den 14:e dagen på en månad.

De 10 mest populära nummer som används av spelare världen över är nummer 11, 7, 17, 27, 19, 23, 12, 13, 9 och 18. Notera att samtliga nummer är mellan 1-31. Extra populärt är nummer 7 som i flera generationer ansetts vara ett lyckonummer. En strategi kan således vara att undvika dessa nummer när du spelar på lotto alternativt att spela med hjälp av slumpmässiga generatorer.

Följ inte tipsen i horoskop - åtminstone inte när det gäller lotto

Att följa horoskop kan vara kul och spännande. Men, att spela med nummer som visas på webbsidor med horoskop ökar chansen att andra spelare som tittat på hemsidan använt samma nummer.

Undvik nummer i följd

Sekvensen 1, 2, 3, 4, 5, 6 väljs av ungefär 10 000 spelare varje vecka. Skulle du vinna på denna sekvens är risken därmed stor att du behöver dela din vinst med många andra spelare.

Spela i ett lottobolag

En annan strategi är att spela tillsammans i ett lottobolag. Ett lottobolag är när vänner eller familjemedlemmar går ihop och spelar tillsammans. När flera spelare samlar ihop sina insatser ökar antalet rader ni kan köpa vilket innebär att lottobolag ofta har en större vinstchans då de har fler radkombinationer inskickade till dragningen. Tänk dock på att detta även innebär att vinsten delas mellan spelarna och att varje enskild spelare i lottobolaget således vinner en mindre summa.

Slösa inte tid på att studera tidigare dragningar

Som tidigare nämnts har alla nummer lika stor chans att dyka upp i varje ny dragning. Det finns således ingen mening med att studera tidigare dragningar. Varje dragning är alltid unik!

Spela vid rätt tidpunkt

Spel på en lägre jackpot kan ofta ge högre vinster. Kanske låter det konstigt, men det är sant. En hög jackpot lockar miljontals spelare till att testa sina chanser. Det innebär att chansen att du får dela din vinst i de lägre vinstnivåerna ökar. När du spelar på en mindre jackpot har du därför ofta större chans att vinna mer i de lägre vinstnivåerna. Välj dina tillfällen!