Allt om Postkodlotteriet

Postkodlotteriet är ett av Sveriges största lotterier. En prenumeration kostar från 170 kronor i månaden och du har en ny vinstchans varje dag. Nedan kan du läsa mer om hur Postkodlotteriet fungerar samt hur stor vinstchans du har.

I slutet av 2003 grundades den ideella föreningen Svenska Postkodföreningen som idag driver Postkodlotteriet. Grundarna bakom den svenska postkodföreningen ligger även bakom barncancerfonden, världsnaturfonden, rädda barnens riksförbund samt WWF. Varje gång du köper en lott är du med och stöttar ett femtiotal ideella organisationer i Sverige. Sedan starten av Postkodlotteriet har över 11 miljarder delats ut och idag är svenska postkodlotteriet ett av Sveriges största lotterier.

Spelformer och vinstchanser

För att spela på Postkodlotteriet måste du vara över 18 år samt folkbokförd i Sverige. Du prenumererar månadsvis och kan välja att köpa 1-20 lotter. Varje lott kostar 170 kronor och du kan när som helst säga upp din prenumeration. Som namnet signalerar så har ditt postnummer en väsentlig del i lotteriet. Ditt lottnummer baseras nämligen på ditt postnummer, din postkod samt ett personligt lottnummer på tre siffror. Vinsterna delas ut beroende på vilken del i lottnumret de är kopplade till och du har chans att vinna en mängd olika sorters vinster. Nedan går vi igenom Postkodlotteriets olika vinster:

Grannyran

Tre gånger om året har du chans att vinna de riktigt stora vinsterna i lotteriet Grannyran. Ett mångmiljonbelopp lottas ut till ett postnummer någonstans i Sverige. Vinsten fördelas sedan mellan de som har en lott och som bor inom området för det aktuella postnumret. Hur stor del av Grannyravinsten du får beror på hur många lotter du har samt hur länge du haft dem.

Fredagschansen

En vinnande postkod dras varje fredag. Om du har en, eller flera lotter, och har turen att bo inom den dragna postkoden vinner du 100 000 kronor per lott.

Guldvinsten

Varje lördag lottas två miljoner kronor och en bil ut. Du har chans att få dela på en miljon kronor med grannarna i din postkod samt en miljon med de som bor inom området för ditt postnummer. Hur mycket du vinner beror alltså på hur många som har en lott inom din postkod samt inom ditt postnummer. En Volvo V60 B3 lottas dessutom ut till en lycklig vinnare.

Vardagsvinsten

Måndag till fredag dras en portkod och du har chans att få dela på 100 000 kronor med grannarna inom din postkod.

Söndagsvinsten

På söndagen varje vecka dras en postkod och du har du chans att vinna 10 000 kronor per lott.

Vinstvalet

Om du vinner i vinstvalet får du välja mellan ett flertal produkter från välkända märken. Du kan även välja att ta ut vinstens värde i pengar, alternativt att skänka pengarna till en ideell organisation.

Vinstchans på Postkodlotteriet

Att Postkodlotteriet är med och skänker pengar till välgörande ändamål påverkar vinstsummorna. Enligt årsrapporten 2019 delades 1,4 av 3,6 miljarder ut i vinstutdelning vilket motsvarar ca 40%. Drygt 1 av 3,6 miljarder delades ut till välgörenhet (ca 28%). Resterande pengar gick till omkostnader för att hålla igång lotteriet. Exakt hur stor vinstchans just du har är svårt att säga då antalet vinnare varierar från spelomgång till spelomgång beroende på hur många lottköpare det finns i vinnande postnummer och postkod.

Sannolikhet att vinna på postkodlotteriet

Enligt Postkodlotteriets årsrapport 2019 var sannolikheten att vinna så här stor inom olika delmoment. Sannolikheten har beräknats givet antal vinnare i förhållande till antalet sålda lotter.

VinstsummaAntal vinnareSannolikhet att vinna
100 000 kr10151 på 18 916
Mer än en miljon kr511 på 376 470

Säg upp prenumeration

För att avsluta din prenumeration kan du antingen ringa eller maila Postkodlotteriet. Kontaktuppgifter finns att hitta på organisationens hemsida. Tänk på att Postkodlotteriet har förskottsbetalning vilket innebär att du betalar för exempelvis februaris deltagande i januari.